______________________________________
"My, ženy, potrebujeme krásu, aby nás muži milovali a hlúposť, aby sme milovali my ich."
:Coco Chanel
___________________________________

i love it ♥♥♥



Tekuté zlato

17. may 2012 at 14:32 | Sapa Inka |  Reviews
Myslím, že sa nenájde nikto, kto by chcel oponovať názoru, že repný cukor je pre organizmus človeka škodlivý. Na internete sa dajú o tejto téme nájsť mnohé názory a diskusie, či už menej alebo viac dôveryhodné, v jednom sa ale v zásade nelíšia.



V tom, že repný cukor je asi najškodlivejšie sladidlo ktoré sa v súčastnosti používa. Rafinovaný cukor veľkou mierou prispieva k rozvoju obezity, cukrovky a zubného kazu. K jeho premene na glukózu, ktorá je pre ľudský organizmus stráviteľnejšia, sa využívajú vitamín B, vápnik, horčík a ďalšie látky. Pri nadmernej spotrebe repného cukru môžu tieto látky telu mierne chýbať.



Na druhej strane sú ale výhody repného cukru, ktoré vo veľkom prispievajú k tomu, že rafinovaný repný cukor je najpoužívanejšie sladidlo na svete. Jedna z nesporných predností klasického cukru je to, že nemá vlastnú chuť, len sladkú s veľkou intenzitou. To umožňuje osladiť bez toho, aby menil chuť toho, čo je cieľom sladenia, čiže len osladiť a zachovať prirodzenú chuť (cesto na koláč, čaj alebo kávu). Takúto vlastnosť nemá žiadne iné prírodné sladidlo, ktoré je dnes bežne dostupné na trhu.
Predsa ale sú na trhu sladidlá, ktoré sú na prírodnej báze (lepšie povedané tvrdia to o nich výrobcovia) a viac či menej sa podobajú na klasický cukor.
V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim zachytiť niektoré druhy prírodných sladidiel.
Skôr by som ešte chcel upozorniť, že nebudem brať do úvahy existenciu umelých sladidiel, pretože si myslím že tieto produkty chemického priemyslu patria niekam inam ako do ľudského tela (do odpadu keby niekto nepochopil).
Prvé prírodné sladidlo ktoré by som chcel rozobrať je pšeničný sirup.
Je to látka žltej farby, priesvitná, konzistencie riedkeho medu. Má samozrejme sladkú chuť, ktorá nieje taká intenzívna ako pri repnom cukre, je ale sprevádzaná istou pachuťou ktorá nieje nejaká zvlášť silná, ale môže to byť dôvod miernej zmeny chuti jedla alebo nápoje ktorý sa ním sladí. Ja osobne by som tú chuť prirovnal k chuti kartónového papiera. Možno expresívne prirovnanie, ale mne to tak pripadá.
Chemické zloženie a nutričné hodnoty výrobcovia uvádzajú nasledovne:
Nutričné hodnoty na 100g výrobku: 1671 kJ/302 kcal, 0,1g bielkoviny, 98g sacharidy, 0,1g tuky
Zloženie sacharidov: fruktóza 27,5g, glukóza 38,5g, maltóza 20g, zložité sacharidy 12g.
Cena za 500g sa pohybuje od 1,50€ až po 3,50€ pri bio verzii. Okrem toho existuje aj kukurično jačmenný sirup a tiež špaldový, kvalitou rovnaké ako pšeničný, kukurično jačmenný je ale tmavo hnedý. Použitie je rovnaké ako pri pšeničnom ale cena je o niečo nižšia. Tiež sú sirupy ryžové a ďatlové, tie som ale nemal možnosť vyskúšať, čiže o nich nepíšem.

Melasa zrepného cukru má konzistenciu
ako je na obrázku, trstinová melasa má
konzistenciu slivkového rekváru.
Ako druhé sladidlo by som popísalMelasu.
Melasa, je vedľajší produkt pri výrobe rafinovaného cukru. Je to veľmi hustý sirup tmavohnedej až čiernej farby. Získava sa pri vytláčaní tretej - poslednej cukroviny. Obsahuje najmenej 46% sacharózy. Reakcia je alkalická (pH 7,1 - 8,2). Existujú dva druhy melasy a to melasa ako vedľajší produkt pri výrobe repného alebo trstinového cukru. Rozdiel medzi týmito dvoma druhmi je len v chemickom zložení, trstinová obsahuje menej sacharózy.
Ja mám k dispozícii trstinovú melasu.
Melasa má silnú pachuť. Mne príde trochu ako chuť slivkového lekváru. Je silno sladká. Nemyslím si že je vhodná na bežné sladenie čajov alebo kávy, práve pre jej silnú chuť. Skôr si ju viem predstaviť ako sladidlo v kuchyni pri výrobe rôznych jedál. Na obale je doporučené použitie do jablkových náplní alebo čokoládových ciest pri pečení, alebo k pálivým a paradajkový pokrmom.
Cena sa na trhu pohybuje za 500g od 2€ až po 5,5 € pri trstinovej bio melase.

Xylitol
Ako tretie sladidlo by som vyzdviholXylitol.
Tiež sa nazýva ako drevný cukor alebo častejšie brezový cukor. Je to látka rastlinného pôvodu, nachádza sa v rôznych druhoch ovocia, zeleniny, v kukuričných plevách alebo v ovsi. Je vhodný aj pre diabetikov. Má o 40% menší kalorický obsah ako repný cukor. Jedna čajová lyžička má údajne 9,5 kalórií (0,0095 Kcal). Vo väčších dávkach a pri ľudí s citlivým tráviacim systémom má taxatívny účinok. V Európe je ako sladidlo v potravinárstve schválený pod označením E976. Systematický názov v chémii má 1,2,3,4,5-pentahydroxypentán.
Má slabo sladkú chuť, bez akejkoľvek pachute. Konzistenčne je taký istý ako repný cukor, čiže sa sype a je zložený z kryštálikov. Toto sladidlo je najbližšie k rafinovanému cukru a je použiteľné rovnakým spôsobom ako aj repný cukor. Akurát že vo vyšších dávkach pretože slabo sladí. Tu ale pozor na preháňanie ktoré spôsobuje.
Cena tohto produktu je obrovská. Za jeden kilogram zaplatíte viac ako 13€.

Agátový med
Ďalšie sladidlo je med. Med je všeobecne známi a bežne dostupný. Má silno sladkú chuť a tiež výraznú vlastnú chuť, ktorá sa líši podľa druhu. Existuje viac druhov medu, najznámejší je agátový a tzv. lesný, čiže medovica. Med sa výborne hodí na sladenie čaju a do pečenia a varenia. Myslím že rozpisovať sa o vlastnostiach medu je zbytočné.
Jednotlivé druhy sa nutrične nelíšia. Ako typické zloženie medu sa v literatúre uvádza fruktóza 38 %, glukóza31%, sacharóza1%, iné sacharidy9%, voda17%, popoloviny 0,17%.
Cena medu sa pohybuje od 2€ za kilogram až po 12€ za bio medovicový med.

Stevia - rebaudiana Bertoni by sa dala tiež zaradiť medzi prírodné sladidlá.
Je to rastlina, ktorá má sladké listy. Dá sa pestovať celoročne v črepníku. Tým si môže každý zabezpečiť celoročný príjem sladidla. Sladká chuť tejto rastliny je menej výrazná. Sladenie nieje jednoduché, listy treba pred použitím rozdrviť (rozmiagať), aby sa uvoľnila sladká chuť. Napríklad v horúcom čaji sa tiež znižuje sladká chuť. Komu ale nieje jeho zdravie, je toto sladidlo, ktoré si navyše môže sám vypestovať. Stevia - rebaudiana Bertoniobsahuje vitamíny A,C, zinok, horčík, riboflavín a iné. Intenzívnu sladkú chuť rastliny dáva hlavne steviosid, ktorý tvorí približne 13 % jej listov, čo je uhľohydrátový gglykozid.
V článku v časopise Zahradkár, ktorý vyšiel 18.09.2007, sa o tejto rastline píše "Podporuje činnosť pankreasu a lieči diabetes II. typu. Okrem toho stévia chráni pred vysokým tlakom krvi, podporuje trávenie a podieľa sa na zhutnení svalovej hmoty, čo je dôležité napríklad pri odtučňovaní. Pomáha pri liečbe akné a ekzémov, znižuje chuť na alkohol a tabak. Má antibakteriálne a protivírusové účinky. Urýchľuje hojenie rán a zamedzuje tvorbu jaziev, reguluje tvorbu baktérií v ústnej dutine a obmedzuje tvorbu zubného kazu. Výskumy dokázali, že domorodci, ktorí pravidelne žujú lístky stévie, takmer netrpia kazivosťou zubov. "


Cena tejto rastliny sa pohybuje okolo hodnoty 2,50€ za kus.
Ďalšia verzia náhrady cukru, ktorú si môžete samy vyrábať je rastlinaAgastache mexicana.
Je to rastlina, ktorá je veľmi lacná, dá sa bežne kúpiť v kvetinárstvach a je hlavne okrasná. Jej listy sú ale sladké a dajú sa použiť rovnako akoStevia - rebaudiana Bertoni. Nevýhoda je ale to, že sa dá pestovať len v lete v záhrade a usušené lístky sladkú chuť strácajú.
Cena tejto rastliny sa pohybuje okolo 0,70€ za 0,09g balíček semien.




______________________________________________
A čo poviem ja k medu?
Lyžička dobrého medu denne ti neuškodí, skôr naopak - "zdetoxikuje" ti organizmus. Medová masáž robí divy, skús na ňu ísť do nejakého toho centra, kde robia masáže, medom si zatláčaj kožtičku okolo nechtov...
 

Be the first one to judge this article.

Comments

1 Miss Coffe Miss Coffe | Web | 17. may 2012 at 20:31 | React

Dobrý název, takovej bych nevimyslela :DD

2 Miss Coffe Miss Coffe | Web | 18. may 2012 at 12:42 | React

Hele, prosím přihlaš se do soutěže na mém blogu. Mrkni tam :)))

3 Leijla Kaulitz Leijla Kaulitz | Web | 18. may 2012 at 14:06 | React

s jakým májovým layom?jasne spravim to ho :-)

4 Zlato Zlato | Web | 18. july 2014 at 0:00 | React

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement